sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Sush siunakkoon | Kvinoa-sushi ja maapähkinä-seesamikastike


Tänään keskustelemme aiheesta, josta minä tiedän hyvin, hyvin vähän.

Viskit? Autourheilu? Crossfit? James Bond -elokuvat (nähtyjä elokuvia: 0)? Sulakkeet? Miesten mielenliikkeet? Kissojen mielenliikkeet?

Ei valitettavasti mikään mainituista. Hirveän hyviä aiheita kyllä. Palataan näihin vielä. Ei mikään ole parempaa kuin päteminen ja spekulointi ilman minkäänlaista tietopohjaa, ja nämä aiheet tarjoavat siihen erinomaisen mahdollisuuden.

Tänään kuitenkin puhumme sushista.

Tiedän päivän aiheesta sen verran, että sushi on hyvää. Ja missä sijaitsee Helsingin paras sushibuffet. Aion pitää jälkimmäisen salaisuutena, mutta ei hätää, lipsautan sen varmasti viski-aiheisen postauksen yhteydessä.

Tärkein sushista tietämäni asia on kuitenkin se, että moni tietää sushista hyvin paljon enemmän kuin minä, ja jos tällaisten ihmisten kanssa aikoo valmistaa sushia, on syytä olla varuillaan. Todeta heti alkuun, että ei tiedä mitään, jotta voi vedota syyntakeettomuuteen jonkin mennessä pieleen. Muutenkin on turvallisinta vain peesailla ammattilaisia ja pitää omat ideat hiljaa itsellään. Esimerkiksi puuroriisistä ja sen käyttöpotentiaalista ei kannata mainita mitään. Muuten saattaa tulla syömäpuikoilla rystysille.

Haluan siis kaikkien tietävän, että olen vain nöyrä harrastelija. Ja oi voi. Heti kun tämä nöyrä harrastelija jäi yksin keittiöön, se meni ja vaihtoi sushiriisin kvinoaan, siveli sen päälle tuorejuustoa ja pestoa, viipaloi täytteiksi avokadoa ja lähikaupan lohta, kääri hässäkän rullaksi ilman bambumattoa ja leikkasi rullat paloiksi voiveitsellä, koska ei jaksanut tiskata muuta puhtaaksi.

Ja söi sitten saman tien noin 20 palaa, koska tästä kvinoa-avokado-sushikkeesta tuli niin hyvää.

Dippailin - koska sushiahan oikeaoppisesti nimenomaan "dippaillaan" - paloja inkiväärillä ja sitruunalla maustettuun maapähkinä-seesamikastikkeeseen. Aijai.

Eikä minulla ole mitään tarvetta puolustella tekojani. Osittain siksi, että ei se minun idea ollutkaan. Seuraamani kvinoa-sushi -ohje löytyy täältä. Peston käyttöön minut on innostanut ystäväni, keittövelho ja poikkeuksellisen lempeä sushi-ohjaaja Milka. Ajatus pestosta voi tuntua erikoiselta - en ihmettele, jos Milkakin on joskus saanut väistellä syömäpuikkoja - mutta no, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Tekstin otsikko on sitaatti henkilöltä, jonka voin varmuudella sanoa olevan vielä huonommin perehtynyt sushin tekemisen saloihin kuin minä - isältäni. Pyörittelin sille silmiäni - niin kuin kunnon tyttären vanhempien sanomisille aina kuuluu - mutta oikeastaan tähän keski-ikäisen hämäläisen kommenttiin kiteytyy kaikki se, mitä minäkin haluan tästä astetta maanläheisemmästä, sympaattisesta herkusta sanoa. Sush siunakkoon mitä sushia.


Kvinoa-sushi ja maapähkinä-seesamikastike

3,5 dl kvinoaa
5 dl vettä
1,5 dl riisiviinietikkaa
1,5-2 tl suolaa
2 tl hunajaa

6 noriarkkia
4 rkl maustamatonta tuorejuustoa
4 rkl pestoa
1 tl wasabitahnaa
1 kypsä avokado
10 cm:n pätkä kurkkua
50 g tuoretta lohta

1. Huuhtele kvinoa hyvin. Laita huuhdeltu kvinoa uuden veden kanssa kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua rauhallisesti kannen alla noin vartin verran, tai kunnes vesi on imeytynyt kvinoan joukkoon ja kvinoa on pehmeää.
2. Yhdistä riisiviinietikka, suola ja hunaja. Kuumenna seosta kattilassa tai mikrossa sen verran, että hunaja liukenee.
3. Sekoita etikkaseos kypsän kvinoan joukkoon. Laitan kansi päälle ja anna kvinoan tekeytyä kunnes kaikki neste on imeytynyt. Anna kvinoan jäähtyä kokonaan.
4. Leikkaa avokado ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi lohi ja kurkku ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi.
5. Aseta nori bambumatolle tai leikkuulaudalle kiiltävä puoli alaspäin poikkiviivat pystysuuntaan itseesi nähden. Kostuta sormiasi vedessä ja painele kvinoaa norille. Jätä norin yläreunasta noin viisi senttiä tyhjäksi.
6. Paina kvinoaan kämmensyrjällä kevyesti vako noin seitsemän sentin päähän norin etureunasta. Levitä vakoon ohuelti wasabia, tuorejuustoa ja pestoa. Aseta päälle avokado-, lohi- ja kurkkuviipaleet.
7. Kun aloitat rullauksen, pidä täytteitä sormin paikoillaan. Kääri rulla mahdollisimman tiiviiksi. Kostuta noria kevyesti tyhjästä reunasta ja kiinnitä saumakohta.
8. Leikkaa rullat terävällä veitsellä parin sentin paksuisiksi paloiksi. Tarjoile kvinoa-sushi maapähkinä-seesamikastikkeen kanssa.

Maapähkinä-seesamikastike

4 rkl maapähkinävoita
4 rkl vettä
4 tl seesamiöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä
1-2 tl soijakastiketta
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl hunajaa
pieni pala tuoretta inkivääriä raastettuna
maun mukaan wasabitahnaa

1. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi kastikkeeksi. Tarkista maku ja anna tekeytyä jääkaapissa hetken aikaa ennen tarjoilua.

Keittiössä soi: Intergalactic Lovers

7 kommenttia:

  1. oih miten ihanaa, rakastan sushia, ja vuodatinkin juuri ystävälleni kuinka mua on kaksi viikkoa ehkä noin joka toinen päivä tehnyt mieli sushia.. tämä tuli juuri oikeaan kohtaan, haha! tämä resepti täytyy todellakin kokeilla. oon aikasemminkin kehunut sun tapaa kirjoittaa, mutta kehunpa uudelleen. toivoisin että kirjoittaisit joskus jonkun kirjan!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita kokeiluun, nöyrän harrastelijan vimmainen suositus!

      Ja hei, kiitos, olipa kivasti sanottu! Mäkin toivoisin, että kirjottaisin joskus jonkin kirjan. Ehkä ehkä sushista tai vieskeistä, mutta jostain.

      Poista
  2. Nää sushi-hifistelyt on aina hauskoja :D Onhan sitä olemassa tuhat ja yksi hienoa ja enemmän tai vähemmän oikeaoppista tapaa valmistaa sitä ja tätä. Mutta jos se puuroriisi maistuu omasta mielestä hyvältä ja toimii hyvin, niin miksi ei. Ei sitä kuitenkaan kukaan mausta huomaa vaikka sokkotestiä tekisi kunhan on vain kunnolla valmistettua :D
    Mutta kvinoasushia pitäisikin varmaan kokeilla. Avokado on taattu onnistuneen sushin täyte! Maapähkinä-seesamikastike kuulostaa muuten taivaalliselta.

    VastaaPoista
  3. Koska pestosta on ollut puhetta? :D Vai onko kyseessä joku toinen Milka, kenties? Lämmöllä kyllä muistelen vappusushisessioitamme :) Ja sun tekstit on taas kerran, no kyllä sä tiedät. Ihan helkkarin hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. You are my one and only! Mutta hä, etkö sä ollutkaan peston puolestapuhuja? Olisin voinut vannoa! No, kaikki muu pitää paikkansa, keittiövelhoilut ja lempeys ja jne.

      Poista
  4. <3 <3 On siellä melkoisen lempeä keittiövelho Kalliossakin. Mutta nyt kun asiaa miettii, niin voi olla, että olen kuin olenkin ollut peston puolestapuhuja, ainakin olen tehnyt pestosushia. Mutta idea ei ole alun perin ollut omani, vaan mitä luultavimmin sushivelho-siskoni Mirjamin! :)

    VastaaPoista
  5. Beibi, näin susta unta! (luultavasti siis jotain tosi upeeta sillä sä olit siinä, vaikken enää muista) Näitten sushien näkeminen sai mut kuitenki nyökkäämään yhteisymmärryksestä. Oon sitä mieltä, et veistä ei ees tarvita mmm bliss ;))))) Jatka internetin räjäyttämistä sun teksteillä, luovuudella ja ilolla!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!