sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kaksi hyvää | Karviaislevite


Sunnuntain kunniaksi tarjolla olisi yksi hyvä resepti ja yksi hyvä uutinen.

Aloitetaan ensimmäisestä. Kävin viime viikolla vanhempieni luona ja kuten tapoihini siellä yleensä kuuluu, mökötin vähän. Niin vain väkisinkin jossain vaiheessa tapahtuu itsenäistyneen aikuisen astuttua lapsuudenkotinsa kynnyksen yli. Tällä kertaa menin osoittamaan mieltäni karviaispuskiin. Niitä hetken tuijotettuani havahduin ajatukseen, että voisihan noita poimiakin. Sain poimittua noin kolme marjaa ennen kun pensaiden piikit alkoivat raapia liikaa. Palasin sisälle osoittamaan mieltäni. Kippo marjoineen saattoi lentää jonnekin.

Puolen tunnin päästä äiti tuli luokseni täyden karviaiskulhollisen kanssa. Henkistä 12-vuotiasta alkoi hävettää, enkä kehdannut mököttää enää kovin kauaa.

Karviaiset eivät ole suosikkimarjojani. Niiden maku on turhan kirpeä ja kuten todettu, poiminta liian vaativaa. Mutta aijai, mitä levitettä niistä tulikaan! Pehmeä karviaislevite syntyy näin helposti *lyö käsiään yhteen* eikä voin, sokerin ja kananmunien taittamana kirpeys puske liiaksi läpi. 

Terävyys katoaa kun osaa käsitellä oikein - oli kyse sitten happamista marjoista tai kotiin palanneista parikymppisistä.

Se hyvästä reseptistä. Menkää kokeilemaan heti, kun olen kertonut mainostamani hyvän uutisen.

Ja sehän on se, että tästä lähtien bloggaan K-ruoan inspiroimana ja tukemana kerran kuussa. Yhteistyö tuo mukanaan kivoja uusia asioita, muttei muuta mitään vanhaa. Ruokaan liittymättömien aiheiden spekuloinnit ja hepuloinnit eivät tule vähenemään, eikä meno tai tyyli muutenkaan muuttumaan.  Muihin K-ruoan kanssa yhteistyöhön ryhtyneisiin blogeihin voi ja kannattaa tutustua täällä - mukana on mainio porukka!

Sellaista tänään. Ensi viikon puolella näkyy jo lisää hyviä asioita. Niitä kohti siis!


Karviaislevite / Gooseberry Curd
n. 3,5 dl

n. 5 dl karviaisia
2 dl vettä
1 dl sokeria
jauhettua vaniljaa
(0,5 tl raastettua sitruunankuorta, jauhettua kardemummaa)
50 g voita
3 kananmunaa

1. Poista karviaisten kannat.
2. Laita karviaiset kattilaan veden, sokerin ja vaniljan kanssa. Jos haluat, voit lisätä myös kardemummaa ja hieman sitruunankuorta. Anna seoksen kuplia rauhallisesti kunnes karviaiset ovat pehmenneet täysin.
3. Sulata voi ja vatkaa kananmunien rakenne rikki.
4. Lisää voi karviaisten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää kananmunat voimakkaasti vatkaten. Sekoita seosta kunnes siitä tulee paksua.
5. Kaada karviaislevite kuumennettuun lasipurkkiin. Säilytä jäähtynyttä levitettä jääkaapissa.

Karviaislevitettä voi käyttää piirakan täytteenä, jogurtin seassa, paahtoleivän ja teeleipien päällä tai tarjoilla vaikka lettujen ja jäätelön kanssa. Esimerkiksi näiden ritarirullien täytteeksi levite sopisi täydellisesti!

Keittiössä soi: Michael Prins

4 kommenttia:

  1. Siis aivan ihana teksti jälleen! Mä fiilistelen sun blogia yli kaiken ja onnea yhteistyökumppanista!

    VastaaPoista
  2. Löysin tänne K-ruoan sivuilta, onnittelut yhteistyöstä! Oon ollut aivan onnettoman huono kokki muutettuani uuteen keittiöön, jossa ei ole enää miestä, joka rentoutuu ruoanlaiton parissa. Nyt tekee mieli ostaa sun kirja, printata nämä reseptit talteen ja leipoa joka sunnuntai! Minä, joka en jaksa lukea ruokaohjeita, ja jätän aina osan ainesosista kauppaan pihiyttäni! Kiitos Terhi!

    ps. tahdon myös hakea rusinatonta maksalaatikkoa ensi Suomen reissulla. Miten oon voinut unohtaa, kuinka hyvää se on :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Printtaa! Leivo! Ja sotke ja ole huono, siitä se lähtee!

      Kiitos tosi kivasta kommentista. Toivottavasti pyörit täällä päin jatkossakin!

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa!