perjantai 22. helmikuuta 2013

Rise and shine

10-vuotiaana vihasin maanantaiaamuja. Eivät ne vieläkään mitään herkkua ole, mutta nykyinen maanantainihkeys on pientä verrattuna silloiseen ahdistukseeni. Maanantaisin nimittäin koulu alkoi vasta kello kymmenen (tiedän, mikä voisi olla pahempaa?), ja jouduin olemaan kaksi tuntia yksin kotona. Ensimmäiset 30 minuuttia menivät vielä jotenkuten äidin kannustuksen ja puuhalistojen voimalla, mutta sitten se alkoi: kolahdusten ja narahdusten kuuntelu, käsittämätön hermoilu ja kellon raivokas tuijottelu.

Kun meiningistä ei kerta kaikkiaan tullut mitään, päätettiin, että vietän vapaa-aamuni mummolassa – ja yhtäkkiä maanantai olikin aivan liian harvoin. Mummola tarkoitti mieletöntä murovalikoimaa, kaakaota, paahtoleipää, hilloa, suklaatahnaa ja lemon curdia, ihanaa sitruunalevitettä. Aamiaisen jälkeen sain katsoa videolta Matlockia, koska valehtelin, että kotonakin saa. Jouduin usein juoksemaan kouluun.

Olin jo pidemmän aikaa suunnitellut tekeväni lemon curdia itsekin, mutta kun viimein päätin ryhtyä hommiin, unohdin ostaa sitruunoita. Appelsiineja sen sijaan ostin, joten kokeilin millainen levite niistä syntyy. Syntyi mielestäni todella hyvä. Olen syönyt orange curdiani jogurtin ja puuron seassa, paahtoleivän ja teeleipien päällä sekä suoraan purkista, totta kai. Maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin, perjantaisin ja viikonloppuisin.

Ja kyllä toimii: vapaa-aamut eivät ahdista enää ollenkaan.

Orange curd eli appelsiinilevite
1 iso purkki

2 appelsiinia
1,5 dl sokeria
50 g voita
2 rkl perunajauhoja
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista

1. Pese appelsiinit huolella. Raasta appelsiinien kuori ja purista niiden mehut. Ota pari ruokalusikallista mehua talteen.
2. Laita mehu ja kuoriraaste kattilaan voin ja sokerin kanssa. Kiehauta ja nosta kattila pois levyltä.
3. Jos haluat levitteestä aivan tasaista, siivilöi liemi ja laita se takaisin kattilaan.
4. Sekoita perunajauho säästämääsi appelsiinimehuun  ja kaada suuruste samalla sekoittaen kattilaan muiden aineiden joukkoon.
5. Vatkaa kananmunat ja keltuaiset vaahdoksi ja lisää seos kattilaan. Siirrä kattila takaisin levylle ja kuumenna seosta jatkuvasti sekoittaen niin kauan, että se sakenee.
5. Kuumenna vettä ja kaada lasipurkkiin. Anna purkin lämmetä hetki ja kaada vesi pois. Kaada appelsiinitahna kuumaan purkkiin ja sulje kansi. Anna jäähtyä. Säilytä avattua purkkia kylmässä.


Keittiössä soi: Stornoway