perjantai 25. lokakuuta 2013

Hidas ja hyvä


Elämääni on tullut kolme uutta asiaa, toivottavasti pysyvästi: neulominen, maapähkinävoi ja vaahdotettu maito.

Kyllä, myös minä toivon, että listaan olisi kuulunut rikas poikaystävä tai säännöllinen zumba-harrastus, mutta kaikkea ei voi saada. Sitä paitsi olen tästäkin kolmikosta hyvin onnellinen.

Mitä neulontaan tulee, niin jo oli aikakin. Jos opiskelee ylempää korkeakoulututkintoa pääaineenaan tekstiilisuunnittelu, lienee ihan suotavaa, että ajatus silmukoista ei aiheuta paniikkikohtausta. Ei, en osaa vieläkään neuloa villasukkia tai lapasia, mutta pitkää, lähes reiätöntä suiroa syntyy. Tuubihuivimarkkinat, olen tulossa.

Maapähkinävoi ja vaahdotettu maito ovat puolestaan uusia aamurutiinejani. Viimeisen kahden viikon aikana olen nauttinut aamapalaksi joka päivä maapähkinä-banaani-ruisleivän ja maitokahvin. Pitääkö maidon vaahdottamista selitellä? No onhan se nyt siistii! Vie sen ajan, minkä tavallisesti käyttäisin ehjien sukkahousujen etsimiseen, mutta vieköön. Maapähkinävoi-banaanileipää maistoin pari viikkoa sitten ja sehän tiedetään, miten käy, kun tykästyn johonkin. Muutenkin kaikki, missä on pienikin Gilmoren tytöt -vivahde, on tervetullutta vaihtelua muuten niin kaaottisiin arkiaamuihini.

Olen aina ajatellut, että maapähkinävoi on sellainen vähän paheellinen herkku, jota kuuluu levittää hallitusti yhdelle leivälle ja sitten vedellä jälkikäteen salassa lusikalla suoraan purkista. Itsetehtyä maapähkinävoita ei kuitenkaan raaski syödä seisten jääkaapin edessä. Jos tekeminen vie hieman aikaa, saman ansaitsee nauttiminenkin. Sen toivoisin muistavani - ihan pysyvästi.

Samaan ajatukseen on myös hyvä lopettaa tämä työviikko. Hyvää ja hidasta viikonloppua!


Maapähkinävoi
n. 1,5 dl

250 g maapähkinöitä, mieluiten kuorittuja
1-2 rkl öljyä (käytin rypsiöljyä, mutta esim. maapähkinäöljyä kannattaa kokeilla)
0,5 tl suolaa
1-2 tl hunajaa tai kookossokeria

1. Levitä pähkinät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paahda pähkinöitä 175 asteessa 15-20 minuuttia.
2. Jos käytät kuorimattomia pähkinöitä, aseta hieman jäähtyneet pähkinät puhtaan pyyhkeen sisään ja hiero niitä, kunnes kuori irtoaa. Kaada pähkinät lävikköön ja heiluta sitä, kunnes kuoret karisevat pois pähkinöiden joukosta. Kuorittuja maapähkinöitä saa ainakin etnisistä ruokakaupoista.
3. Laita pähkinät tehosekoittimeen ja anna sekoittimen käydä, kunnes pähkinöistä on tullut hienoa murua. Lisää hieman öljyä ja jatka sekoittamista, kunnes saavutat mieleisen koostumuksen.
4. Lisää lopuksi suola ja hunaja tai sokeri. Tarkista maku.

Keittiössä soi: Eartha Kitt

4 kommenttia:

  1. Ihania kuvia! Ja voi sitä hetkeä, kun tajusin että suodatinkahviinkin voi ihan hyvin vaahdottaa maidon. Luksusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos anskusiili! Vaahdotettu maito tekee kyllä laihimmasta kiireessä keitetystä halpiskahvistakin jotain ihan muuta. Maitokahviskoolaus sille!

      Poista
  2. Upeesti paahtuneet leivät. Pakko koittaa tätä!

    VastaaPoista
  3. Hiphei, taidanpa haasta sinut! Haaste löytyy blogistani http://cookiesnenni.blogspot.fi/ (viimeisen teksti).
    Terkuin, Enni

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa!